ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

international visitors from 24-5-2010

free counters

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΔΝΤ ΚΑΙ ΕΕ ΘΑ ΜΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΜΗΣΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΣΙΜΟ

"Παράπλευρη απώλεια του ΔΝΤ η ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ"


"Τέλος εποχής για τον κοινωνικό χαρακτήρα της αγροτικής βιομηχανίας γάλακτος «ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ» η οποία, όπως όλα δείχνουν, προστίθεται ως παράπλευρη απώλεια στις επιπτώσεις από την προσφυγή της χώρας μας (και) στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.Η είδηση έπεσε ως κεραυνός στη συνάντηση που είχε το συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας με τον διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας, Θεόδωρο Πανταλάκη, ο οποίος, αν και ανεπίσημα, τους ανακοίνωσε ότι η βασική προϋπόθεση που θέτει το Δ.Ν.Τ. σύμφωνα με την οποία, στα πλαίσια της εξυγίανσης...


του ευρύτερου δημοσίου τομέα, στον οποίο ανήκει και η ΑΤΕ, θα πρέπει η τράπεζα να απεμπλακεί από όλες ανεξαιρέτως τις θυγατρικές της εταιρείες. Είτε αυτές είναι κερδοφόρες, είτε, πολύ περισσότερο, είναι ζημιογόνες.Μεταξύ των εταιρειών αυτών είναι και η «ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ» στην οποία η ΑΤΕ έχει ποσοστό 67,7% περίπου η οποία δεν μπορεί να αποφύγει την προϋπόθεση που θέτει ο διεθνής οργανισμός.Ένα δεύτερο σενάριο κάνει λόγο για την ανάγκη που προκύπτει στην τράπεζα να κάνει το Φθινόπωρο αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία όμως δεν μπορεί, συνέπεια των όρων δανειοδότησή του να συμμετάσχει το κράτος στην ιδιοκτησία του οποίου είναι το 70% των μετοχών της ΑΤΕ. Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα θα πρέπει να απευθυνθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να καλύψει το ποσό που θα εισέπραττε από την συμμετοχή του κράτους.Για να προσφύγει όμως στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πρέπει να απαλλαγεί από τις θυγατρικές της εταιρείες.Μιλάμε για σενάρια γιατί απλά δεν υπάρχει από την τράπεζα σαφής ανακοίνωση που να αφορά τα προβλήματα που δημιουργούνται είτε στην μία είτε στην άλλη περίπτωση.Οι ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ επιχείρησαν να μιλήσουν με τον διοικητή της ΑΤΕ, κ Πανταλάκη, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν στάθηκε δυνατόν μια και σε κάθε μας προσπάθεια η γραμματέας του μας ενημέρωνε ότι βρίσκεται σε σύσκεψη με συνεργάτες του.Ακόμη και όταν ενημερώσαμε το ιδιαίτερο γραφείο του για τα κενά ερμηνείας που δημιουργούνται ως προς τους πραγματικούς λόγους πώλησης της «ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ», έτσι όπως αυτά εμφανίζονται από τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, δεν ίδρωσε το αυτί του.Στο μεταξύ η ανησυχία δικαιολογημένη όπως και οι πρώτες αντιδράσεις στην περιοχή.Το μεσημέρι έγινε συγκέντρωση κτηνοτρόφων έξω από το εργοστάσιο στην οποία κανείς δεν βρέθηκε να τους εξηγήσει τίποτε, οι τρείς Ενώσεις Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας εξέδωσαν ανακοίνωση, ο βουλευτής της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης κατέθεσε ερώτηση στην βουλή, ενώ άμεσα οργανώνονται συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας από φορείς.

Η ανακοίνωση της πώλησης προκάλεσε σοκ
Στις δηλώσεις του σήμερα ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων, Μιχάλης Τζίμας, εμφανίστηκε πλήρως απογοητευμένος από την τροπή που παίρνουν τα πράγματα εξηγώντας αναλυτικά πως πρόεκυψε η απόφαση της Αγροτικής Τράπεζας να πουλήσει, όχι μόνο τη ΔΩΔΩΝΗ, αλλά και όλες τις θυγατρικές της εταιρίες.Είπε λοιπόν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, του οποίου είναι γραμματέας, ο διοικητής της ΑΤΕ, Θεόδωρος Πανταλάκης τους ενημέρωσε πως είναι ειλημμένη απόφαση της τράπεζας να πουλήσει τις θυγατρικές της εταιρίες, λόγω του ότι το πρόγραμμα εξυγίανσης που απαιτεί το ΔΝΤ για τις κρατικές τράπεζες προϋποθέτει την απαλλαγή τους από κάθε είδος θυγατρικές. κ. Τζίμας περιέγραψε τη στιγμή που άκουσε τα λόγια αυτά με τις λέξεις «σοκ» και «κούμπωμα», αφού άλλος ήταν ο σκοπός της επίσκεψης του ΣΕΚ στη διοίκηση της ΑΤΕ κι άλλο το αποτέλεσμα.


Διορία μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου
Όπως εξήγησε ο κ. Τζίμας, ο διοικητής της τράπεζας ξεκαθάρισε ότι οι όροι του ΔΝΤ δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στην ΑΤΕ να κρατήσει ούτε το 0,5% της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη. Πρόσθεσε δε ότι η ημερομηνία έναρξης της κατάθεσης προτάσεων από ενδιαφερόμενους αγοραστές είναι η 19η Σεπτεμβρίου, οπότε και θα δημοσιευτεί η προκήρυξη πλειοδοτικού διαγωνισμού.Άφησε όμως μια χαραμάδα ελπίδας για τους κτηνοτρόφους, στους οποίους είπε πως αν μέχρι τότε καταφέρουν και καταθέσουν αυτοί μια πρόταση για την εξαγορά του 66,7% των μετοχών της ΑΤΕ, τότε, σε περίπτωση βέβαια που κριθεί ικανοποιητική, οι μετοχές θα μεταβιβαστούν σε αυτούς, κάτι που σημαίνει ότι θα διατηρηθεί εν μέρει ο χαρακτήρας της εταιρίας και τουλάχιστον δεν θα ιδιωτικοποιηθεί πλήρως.Το παράθυρο αυτό που άφησε ο κ. Πανταλάκης, μπορεί να είναι κάτι, σίγουρα όμως δεν χαροποίησε τους κτηνοτρόφους οι οποίοι ξέρουν ότι είναι από δύσκολο έως ακατόρθωτο να καταφέρουν να συγκεντρώσουν το πόσο που απαιτείται για να αγοράσουν αυτοί το μερίδιο της ΑΤΕ.«Θα αναζητήσουμε συμμαχίες που να μπορούν να συμμετάσχουν και θα ζητήσουμε τη βοήθεια όλης της Ηπείρου», είπε ο κ. Τζίμας όταν ρωτήθηκε κατά πόσο πιστεύει ότι μπορούν σήμερα οι ενώσεις των κτηνοτρόφων να κάνουν μια τέτοια αγορά. Πρόσθεσε πάντως ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.

Έρχονται οι αντιδράσεις
Όπως είναι λογικό οι εξελίξεις αυτές δεν αφήνουν ασυγκίνητο κανέναν, γι' αυτό σε χθεσινή συνάντηση που είχαν οι κτηνοτρόφοι έξω από τη ΔΩΔΩΝΗ, αποφασίστηκε το Σάββατο στις 11 το πρωί να γίνει μια πλήρης ενημέρωση όλων των φορέων της περιοχής, στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν και οι βουλευτές του νομού, προκειμένου να γίνουν γνωστές οι θέσεις όλων πάνω στο ζήτημα.Ακόμα, όπως είπε ο κ. Τζίμας, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί Πανηπειρωτική πανκτηνοτροφική πορεία διαμαρτυρίας προς την Περιφέρεια, την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ δεν αποκλείεται να έχουμε κι άλλες μορφές αντίδρασης και μάλιστα σύντομα.Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι για τις εξελίξεις που αφορούν τη γαλακτοβιομηχανία ενημερώθηκε σήμερα, από τον Μ. Τζίμα, ο νομάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ο οποίος επανέλαβε τις θέσεις της Νομαρχιακής Αρχής για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γαλακτοβιομηχανίας και διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού ότι θα προβεί στις δέουσες ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση, ενώ του γνωστοποίησε ότι θα επαναφέρει το θέμα προς συζήτηση στην προσεχή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

eortologio www.com2.gr

TRANSLATE MY PAGE

Αναγνώστες

ΤΑ ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ ΣΟΥ ΜΑΤΙΑ