ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

international visitors from 24-5-2010

free counters

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ

Αλλάζει η διαδικασία για το πολιτικό άσυλο

Σάββατο, 07 Αυγούστου 2010


Από 13 Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας η έγκριση των αιτημάτων

“Όλα καλά και ωραία . Αρκεί να μη διαβάσουμε για σκάνδαλα μετα από κάποιο καιρό των επιτροπών.
Πρέπει κιόλας να υπάρχει παντού ΔΙΑΦΑΝΗΣ έλεγχος σε δύο τομείς : 1) Στην κάθε επιτροπή και τις αποφάσεις της και 2) Ένας αντίσοιχος έλεγχος ποσόστοσης με τα άλλα Ευρωπαικά κράτη , ας πουμε της ζώνης του Ευρώ . Δηλαδή το ποσοσοστό εγκρίσεων δεν πρέπει να διαφέρει ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ με εκείνο λ.χ. της Γαλλίας. Η Γαλλία είναι ένα ισχυρότερο κράτος από εμάς ΚΑΙ οικονομικά. Αλλά και Δημοκρατικότατο κράτος Άρα θα ήταν γελοίο, κοροιδία, απάτη και προσπάθεια καταστροφής της χώρας μας αν οι φίλοι μας οι Γάλλοι χορηγούν αναλογικά λιγότερα από εμάς…

Και κάτι άλλο : Όταν σε ένα χρόνο το πολύ λέει το άρθρο θα λύνεται το πρόβλημα, τι θα γίνει με τους υπόλοιπους πλέον και βάσει του νόμου ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ; Πότε και πως θα τους αποπέμψουμε εκτός των συνόρων μας επειδή ΠΑΡΑΝΟΜΑ θα βρίσκονται στην Επικράτεια μας ; Υπάρχει κανείς αρμόδιος να απαντήσει στο ζήτημα αυτό ; (Σχόλιο Δ.Π.Γ.)

Η είδηση :
Το Προεδρικό Διάταγμα για την αλλαγή της διαδικασίας χορήγησης ασύλου υπέγραψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Με το Π.Δ., που θα είναι μεταβατικό, μειώνονται τα γραφεία εξέτασης των αιτημάτων από 52 σε 13, ενώ προβλέπεται και η σύσταση επιτροπών με τη συμμετοχή κι ενός εκπροσώπου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Το Προεδρικό Διάταγμα θα είναι σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μεταβατικό καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η σύσταση μιας νέας Υπηρεσίας Ασύλου, ανεξάρτητης από την Ελληνική Αστυνομία. Μέχρι τότε, διατηρείται η αποκέντρωση των οργάνων εξέτασης των αιτημάτων διεθνούς προστασίας, όχι σε 52 Αστυνομικές Διευθύνσεις, όπως προέβλεπε το ΠΔ 81/2009, αλλά σε 13 (Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας κα), στη λογική της γεωγραφικής κατανομής των μελλοντικών Περιφερειακών Γραφείων Ασύλου.
Παράλληλα, προβλέπεται η συνέντευξη να γίνεται από έναν εισηγητή, ο οποίος σ' αυτή τη μεταβατική φάση θα είναι Αστυνομικός.
Επίσης δημιουργείται μια ταχύρρυθμη διαδικασία για τα προφανώς αβάσιμα αιτήματα ασύλου και μία κανονική για τα βάσιμα αιτήματα ενώ τίθεται χρονικό όριο έκδοσης απόφασης έως 6 μήνες στην ταχύρρυθμη διαδικασία και 12 μήνες στην κανονική.
Με το διάταγμα, ορίζεται ως αρμόδιο όργανο απόφασης σε α' βαθμό στην κανονική διαδικασία ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, και στην ταχύρρυθμη διαδικασία, οι Αστυνομικοί Διευθυντές που θα προΐστανται των αρχών εξέτασης με στόχο τη σταδιακή απο-αστυνομικοποίηση της κανονικής διαδικασίας.
Τέλος, επανέρχεται το στάδιο της ενδικοφανούς προσφυγής από Επιτροπές σε β' βαθμό, οι οποίες:
 (α) θα εξετάζουν τις προσφυγές ή αντίστοιχα θα εκκαθαρίσουν τις 46.356 συσσωρευμένες αιτήσεις στο δεύτερο βαθμό (backlog)
 (β) θα έχουν αποφασιστική αρμοδιότητα
 (γ) θα είναι ανεξάρτητες από τον α' βαθμό, καθώς δεν θα συμμετέχουν αστυνομικά όργανα, πληρώντας έτσι την εγγύηση της αποτελεσματικής προσφυγής.
Μέλη των Επιτροπών Β' βαθμού, όπως επίσης και της εκκαθάρισης του όγκου των συσσωρευμένων αιτήσεων, θα είναι:
 α) ένας πολιτικός υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών ή Προστασίας του Πολίτη ή Δικαιοσύνης, κλάδου Νομικών, ως Πρόεδρος
 β) ένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και
 γ) ένας νομικός, με εξειδίκευση στο προσφυγικό δίκαιο και στο δίκαιο των δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο οποίος θα επιλέγεται από τον υπουργό, από έναν κατάλογο, που θα καταρτίζει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Αρχικά θα συγκροτηθούν πέντε επιτροπές, δύο για τις νέες προσφυγές σε δεύτερο βαθμό και τρεις για την εκκαθάριση του όγκου συσσωρευμένων αιτήσεων (backlog). Η μεταβατική διαδικασία ασύλου, που προβλέπει το νέο Προεδρικό Διάταγμα, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του Σεπτεμβρίου.

Πηγή : http://www.enet.gr

http://eglimatikotita.blogspot.com/
Δημήτρης Π. Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

eortologio www.com2.gr

TRANSLATE MY PAGE

Αναγνώστες

ΤΑ ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ ΣΟΥ ΜΑΤΙΑ