ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

international visitors from 24-5-2010

free counters

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

ΚΟΝΤΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΡΕ ΛΑΜΟΓΙΑ.ΑΦΗΣΤΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΗΣΥΧΗ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΕΒΓΑΛΕ?

Με την κατάθεση του σχεδίου «Καλλικράτης» από την κυβέρνηση για διαβούλευση με τα κόμματα, τους φορείς και τους πολίτες, θα επιθυμούσα ν’ αναπτύξω και τις δικές μου απόψεις στο Εκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα.
Είναι λυπηρό, που όλο αυτό το διάστημα δεν είχαν κληθεί οι τοπικοί φορείς και οι δημότες του Δήμου Νέστορος να εκφράσουν την άποψή τους, τεκμηριωμένη όμως, για το πού θα θέλαμε να πάμε εν’ όψει του «Καλλικράτη», αφού ήταν αδύνατη η μη συνένωσή μας με άλλο ή άλλους δήμους.
- Οπως γνωρίζετε ο Δήμος Νέστορος είναι το προπύργιο της Επαρχίας Τριφυλίας από Νότο. Από άποψη δε χωροταξίας, πολιτισμικής και διοικητικής διάρθρωσης, επί σειρά ετών υπάρχουν στενές σχέσεις με την πρωτεύουσα της Επαρχίας Τριφυλίας, την Κυπαρισσία. Επομένως η πρώτη μας επιλογή θα ήταν σαν Επαρχία Τριφυλίας να ζητήσουμε να είμαστε μαζί με κάποιους άλλους δήμους της ίδιας επαρχίας και όχι με
άλλη επαρχία με την οποία δεν υπάρχει κανένας δεσμός.
Αν κάποια δημοτικά διαμερίσματα του δήμου μας ανήκουν σε άλλη επαρχία έχουν όλο το δικαίωμα από το νόμο ν’ ακολουθήσουν την επαρχία τους και το δήμο που επιθυμούν.
Αλλωστε όλα αυτά τα χρόνια του «Καποδίστρια» ουδέποτε οι κάτοικοί τους ήταν ταυτισμένοι μαζί μας (σχολεία, τράπεζες κ.λπ.).
- Ενας άλλος λόγος είναι οι φόβοι όλων των ορθά σκεπτόμενων κατοίκων του δήμου μας, και μάλιστα των παλαιοτέρων που θυμούνται καλύτερα τους αγώνες των τότε δραστήριων κατοίκων της πόλης μας για να κτιστεί το Μουσείο στη Χώρα, μήπως το Μουσείο μετακομίσει στην Πύλο! Θα ήταν ντροπή για όλους εμάς τους γηγενείς Χωραΐτες, που γνωρίζουμε τους αγώνες των παλαιοτέρων, ν’ αφήσουμε να γίνει αυτή η
καταστροφή για την πόλη μας και για το δήμο μας γενικότερα. Ενδεικτικά αναφέρομαι σε κάποια ονόματα: Χρήστος Δούσκος, Ντίνος Τσάκωνας, Ολγα Αθανασοπούλου, Αριστείδης Μπακάκος, Νικόλαος Βελές, Μαγδαληνή και Μαρία Τσάκωνα, Σωτήρης Γρηγορόπουλος, Αναστάσιος Κατελάνος, Ιωάννης Βοργιάς, Χαράλαμπος Παναγόπουλος (τέως πρόεδρος Κοινότητας Χώρας), Αντώνης Μένεγος και όλη η οι-
κογένειά μου, ήτοι: Αριστείδης, Δημήτρης, Γιάννης και Ανδρέας Κοκκέβης. Βέβαια και όλοι οι άνθρωποι που εργάζονταν στις ανασκαφές του Ανακτόρου, οι περισσότεροι από τη Χώρα και το Κορυφάσιο. Μου έρχεται στη μνήμη το όνομα του γνωστού σε όλους τους νεότερους, του Νιόνιου του Ανδρουτσάκη.
Και τέλος οι καθηγητές Αρχαιολογίας Κάρολος Μπλέγκεν και Σπυρίδων Μαρινάτος.
Οι περισσότεροι από τους πιο πάνω έχουν αποβιώσει. Οι αγώνες τους όμως έχουν μείνει με το Ανάκτορο και το Μουσείο
- Αν έχετε επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλαμάτας, θα έχετε παρατηρήσει ότι το Ανάκτορο του Νέστορα έχει τοποθετηθεί στην Επαρχία Τριφυλίας και εκτείνετο πέραν των σημερινών ορίων του νομού μας. Λίγα δε ταφικά μνημεία της εποχής του Ανακτόρου τοποθετούνται στην περιοχή της ενδοχώρας της Πυλίας. Η Πύλος με τη σημερινή της μορφή είναι δημιούργημα των συμμάχων μετά τη Ναυμαχία του
Ναβαρίνου. Η Αρχαία Πύλος του βασιλιά Νέστορα ήταν περί την περιοχή του Ανακτόρου.
Για τα ως άνω μπορείτε να απευθυνθείτε στους ειδικούς.
- Η τοποθέτηση του Δήμου Νέστορος στην Επαρχία Πυλίας με το Δήμο Πύλου και τους υπόλοιπους δήμους και όχι με την Επαρχία Τριφυλίας, που θα ήταν το φυσιολογικό, γεννά την υποψία ότι υπαγορεύεται από τη γνωστή ανάγκη της ενδοχώρας της Επαρχίας Πυλίας για νερό.
Σας υπενθυμίζω ότι ο Δήμος Νέστορος έχει δώσει νερό τόσο στο Δήμο Γαργαλιάνων όσο και για τις εγκαταστάσεις του κυρίου Κωνσταντακόπουλου που οι μονάδες που θα λειτουργήσουν το Μάιο ανήκουν κατά το μεγαλύτερο μέρος στο Δήμο Γαργαλιάνων και ένα μικρό ποσοστό στο Δήμο Νέστορος.
- Πιστεύω ακράδαντα ότι στην παρούσα φάση προέχει το συμφέρον του τόπου μας και όχι η εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Τέλος, θα επιθυμούσα η επιστολή μου να διαβαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νέστορος και να κρατηθεί στα πρακτικά.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας στις απόψεις μου.

Ευγενία Ι. Κοκκέβη
Τραπεζικός - σύμβουλος επιχειρήσεων
Πρώην δημοτική σύμβουλος

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 3/5/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

eortologio www.com2.gr

TRANSLATE MY PAGE

Αναγνώστες

ΤΑ ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ ΣΟΥ ΜΑΤΙΑ