ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

international visitors from 24-5-2010

free counters

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΕ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΑΡΡΩΣΤΗΣΟΥΜΕ

Σε εξέλιξη είναι δεκάδες μελέτες νέων θεραπειών κατά του καρκίνου. Αρκετές από αυτές έχουν ήδη οδηγήσει σε νέα θεραπευτικά σχήματα, τα οποία πήραν ή αναμένεται να πάρουν άμεσα άδεια κυκλοφορίας. Μεγάλος αριθμός νέων μορίων είναι σε προχωρημένη φάση δοκιμών και ορισμένα θα πάρουν άδεια κυκλοφορίας έως το 2013.

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια του 46ου Ετήσιου Συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), το οποίο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ. Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν αποτελέσματα από τεράστιο αριθμό μελετών και εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι θα ακολουθήσουν πολύ περισσότερες.
Δύο από τις μελέτες τελικής φάσης έδειξαν σημαντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών και του λεμφώματος. Η πρώτη από αυτές πραγματοποιήθηκε σε 1.873 γυναίκες με προχωρημένο μη προθεραπευμένο καρκίνο των ωοθηκών. Διαπιστώθηκε ότι η προσθήκη του μονοκλωνικού αντισώματος μπεβασιζουμάμπη στην κλασική χημειοθεραπεία αύξησε κατά 39% την πιθανότητα επιβίωσης χωρίς επιδείνωση της νόσου, σε σύγκριση με όσες χορηγούνταν μόνο χημειοθεραπεία. Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι μία δύσκολη στη θεραπεία νόσος, με υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα, για την αντιμετώπιση της οποίας έχει υπάρξει ελάχιστη αποτελεσματικότητα την περασμένη δεκαετία.
Ακόμη μία μελέτη τελικής φάσης πραγματοποιήθηκε σε 2.000 ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προσθήκη ζολεδρονικού οξέος στη χημειοθεραπεία βελτίωσε κατά 16% την επιβίωση και κατά 12% την εξέλιξη της νόσου. Η ίδια θεραπεία βελτίωσε την επιβίωση κατά 32% σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με θετικό στους ορμονικούς υποδοχείς (HR+) πρώιμο καρκίνο του μαστού.
Θετικά είναι τα αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε 1.217 ασθενείς με μη προθεραπευμένο οζώδες λέμφωμα. Από τα ευρήματά της φάνηκε ότι η χορήγηση συντήρησης του μονοκλωνικού αντισώματος ριτουξιμάμπη για δύο χρόνια διπλασιάζει την πιθανότητα επιβίωσης, χωρίς εξέλιξη της νόσου.
Το οζώδες λέμφωμα είναι μία ανίατη μορφή καρκίνου, η οποία μπορεί να επανέλθει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια ζωής. Αναπτύσσεται αργά και στα συμπτώματά του περιλαμβάνονται οι διογκωμένοι λεμφαδένες στον λαιμό, στις μασχάλες ή στη βουβωνική χώρα, ο βήχας, η βράχυνση της αναπνοής, η ανεξήγητη απώλεια βάρους, ο πυρετός, η έντονη εφίδρωση και ο έντονος κνησμός.
Ομάδα ερευνητών ανακοίνωσε ότι βρίσκονται στα πρώτα στάδια δοκιμών 22 νέες, υπό ανάπτυξη θεραπείες κατά του καρκίνου. Για πέντε από αυτές αναμένεται να υποβληθούν αιτήσεις κυκλοφορίας έως το 2013.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το θεραπευτικό αντίσωμα T-DM1, το οποίο χορηγείται σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του μαστού (HER2 θετικό). Δοκιμάζονται, επίσης, νέας γενιάς αντισώματα που ενισχύουν την απόκριση του αμυντικού (ανοσοποιητικού) συστήματος κατά των καρκινικών κυττάρων. Σε εξέλιξη βρίσκονται θεραπείες για τη θεραπεία νόσων, όπως η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, το μη - Hodgin λέμφωμα, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, κεφαλής και τραχήλου. Εντυπωσιακή είναι η δράση υπό διερεύνηση θεραπευτικών μορίων, τα οποία έχουν σχεδιαστεί να στοχεύουν διαφορετικές μεταλλάξεις του δρόμου σηματοδότησης του καρκίνου. Αυτός ο δρόμος ενεργοποιείται σε ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, μία μορφή καρκίνου του εγκεφάλου που πλήττει κυρίως παιδιά (μυελοβλάστωμα) και ένας τύπος καρκίνου του δέρματος (βασικοκυτταρικό καρκίνωμα).
Δημητρης Καραγιώργος
dkarag@pegasus.gr
ΑΠΟ :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

eortologio www.com2.gr

TRANSLATE MY PAGE

Αναγνώστες

ΤΑ ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ ΣΟΥ ΜΑΤΙΑ