Ο στόχος, σύμφωνα με έμπειρους Eλληνες τραπεζίτες, είναι η σταδιακή αποσταθεροποίηση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος και μέσω αυτής της οδού, ολόκληρης της οικονομίας.
Η καλλιέργεια φημών από αγγλοσαξωνικούς, κατά βάση, κύκλους, που δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι το κερδοσκοπικό παιχνίδι που έστησαν με εφαλτήριο την τεράστια ελληνική δημοσιονομική εκτροπή, στοχεύει τώρα στις ελληνικές τράπεζες, βρίσκοντας ευήκοα ώτα των ανησυχούντων Eλλήνων που τώρα αγωνιούν για την τύχη των αποταμιεύσεών τους. Το τελευταίο κρούσμα καλλιέργειας πανικού εκδηλώθηκε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας με αποτέλεσμα η μετάδοση φημών από στόμα σε στόμα ανά την ελληνική επικράτεια, πώς η πτώχευση και η κατάρρευση του εγχώριου συστήματος είναι θέμα ημερών, οδήγησε πολλούς μικροκαταθέτες στα τραπεζικά υποκαταστήματα να αγωνιούν για την τύχη των χρημάτων τους.
Οι μεγαλοκαταθέτες που έχουν εμπιστευθεί τη διαχείριση των κεφαλαίων τους στα εξειδικευμένα τμήματα private banking, έχουν σε μεγάλο βαθμό ηρεμήσει, προφανώς γιατί είναι από τους πρώτους που έσπευσαν προ δέκα μηνών ή και νωρίτερα να εκδηλώσουν τον … «πατριωτισμό» τους μεταφέροντας τα κεφάλαιά τους σε άλλους ασφαλείς κατά την άποψή τους τραπεζικούς προορισμούς.
Από την περασμένη Παρασκευή αλλά και τη Δευτέρα και σε μικρότερο βαθμό χθες, αρκετοί μικροκαταθέτες προσέφυγαν στις τράπεζες με σκοπό να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους.
Όπως εξηγεί αρμόδιο τραπεζικό στέλεχος, η πλειονότητα όσων προσήλθαν στα καταστήματα των τραπεζών, κυρίως ρωτούσαν για να ενημερωθούν ή προσδοκούσαν να εκμαιεύσουν τις «σίγουρες» πληροφορίες των τραπεζοϋπαλλήλων, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα αφήσουν τα λεφτά στην τράπεζα ή θα τα σηκώσουν για να τα κρύψουν κάτω από το στρώμα.
Από τους 10 πελάτες που ρωτούν είναι ζήτημα αν ένας ή δύο προχωρούν τελικά σε αναλήψεις, εξηγεί ο ίδιος.
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, οι εκροές καταθέσεων το τελευταίο τριήμερο-τετραήμερο είναι περιορισμένες και τα ποσά αναλήψεων είναι κατά μέσο όρο της τάξεως των 5.000 ή 10.000 – 15.000 ευρώ.
Ο κύκλος της φημολογίας
Εχει παρατηρηθεί, εξηγεί τραπεζικός παράγοντας, πως μόλις μια καινούργια φήμη κάνει τον κύκλο της αγοράς, πολλοί πελάτες έρχονται στο γκισέ σηκώνουν την κατάθεση και την τοποθετούν στην θυρίδα που διατηρούν στο ίδιο κατάστημα.
Όταν η φήμη κοπάσει και η αγορά ηρεμήσει, η κατάθεση κάνει την αντίστροφη διαδρομή από το υπόγειο της θυρίδας στο γκισέ του ισογείου.
Η μεγαλύτερη προσπάθεια που καταβάλλεται από πλευράς τραπεζών, είναι να καθησυχάσουν το κοινό και το πείσουν πως η φημολογία που διακινείται είναι παντελώς αβάσιμη και απαιτείται ψυχραιμία.
Είναι ενδεικτικό πως στόχος των φημών είναι το retail του συστήματος, που αποτελεί το πλέον ευάλωτο κομμάτι της τραπεζικής πελατείας.
Αντίθετα στα dealing rooms των μεγάλων τραπεζών, τις ίδιες ημέρες παρατηρείται εισροή κεφαλαίων υποβοηθούμενες από την άνοδο των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις, που φθάνουν μέχρι και 4% για ποσά της τάξεως των 100.000 ευρώ.
Η προσπάθεια αυτή των τραπεζών να προστατεύσουν διαφυλάξουν το «μαλακό υπογάστριο» των καταθετικών τους χαρτοφυλακίων (κατά κύριο λόγο των μεσαίων εισοδηματικά πελατών τους), θορύβησε αρκετά τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα επεσήμανε στους τραπεζίτες τον κίνδυνο που κρύβει ένας τέτοιου είδους ανταγωνισμός μεταξύ τους στην τρέχουσα περίοδο.
Σύμφωνα πάντως με τις ενδείξεις που έχουν από τα δίκτυά τους οι τράπεζες, δεν παρατηρείται ανησυχητική εκροή, παρά την αγωνία των καταθετών. Περισσότερο ανησυχεί τους τραπεζίτες η ευκολία με την οποία μπορεί να καλλιεργηθεί πανικός και ανασφάλεια στους πολίτες με κίνδυνο ακόμα και να χαθεί ο έλεγχος.
Επισημαίνουν δε, πώς ο στόχος των κερδοσκοπικών κύκλων παραμένει αμετακίνητος και προσηλωμένος στο ευρώ και την σταθερότητα της ευρωζώνης και για την επίτευξή του χρησιμοποιείται κάθε φορά και μια καινούργια φήμη.
Για παράδειγμα, αναφέρουν πώς χρησιμοποιήθηκε ακόμη και το όνομα εκπροσώπου χώρας στο ΔΝΤ στο στόμα του οποίου τοποθετήθηκε η φήμη πως η Ελλάδα είναι τελειωμένη, ή πως υπάρχει ακόμη και συγκεκριμένη ημερομηνία πριν το τέλος του καλοκαιριού κατά την οποία συνεννοημένοι οι Έλληνες από το Ηράκλειο της Κρήτης μέχρι την Ξάνθη θα σηκώσουν ότι έχουν και δεν έχουν για να γλυτώσουν τη μετατροπή των ευρώ σε δραχμές.
Αστεία πράγματα...