ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

international visitors from 24-5-2010

free counters

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΤΚΟ

Δώδεκα χρόνια πίσω γύρισε το Χρηματιστήριο Αθηνών εν μέσω κλυδωνισμών στις ξένες αγορές, νέας πτώσης του ευρώ και φημών. Οι φήμες, τις οποίες η κυβέρνηση και παράγοντες της αγοράς χαρακτήριζαν ως αβάσιμες, έκαναν λόγο για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας και για ντόμινο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ουγγαρία.

Το νέο μαζικό ξεπούλημα στο Χ.Α. άρχισε ξανά από τις τράπεζες και επεκτάθηκε σε χρόνο μηδέν στις υπόλοιπες μετοχές, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να βουλιάξει 5,45% κλείνοντας στις 1.403,92 μονάδες. Πλέον η πτώση στο Χ.Α. είναι μεγαλύτερη ακόμη και από ........


αυτή που σημειώθηκε μετά το σκάσιμο της φούσκας του 1999, η οποία είχε κορυφωθεί το 2003, όταν ο Γενικός Δείκτης είχε φτάσει μέχρι τις 1.450 μονάδες.

Η χρηματιστηριακή αγορά, που τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις υπέστη απώλειες πάνω από 10%, είχε να βουλιάξει σε τέτοια επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 1998, ενώ είναι ενδεικτικό ότι μόνο από τις αρχές του 2010 έχουν κάνει φτερά από το Χ.Α. περισσότερα από 28 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό συμβαίνει επειδή η κεφαλαιοποίηση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς έχει μειωθεί από τα 83,3 δισ. τον Ιανουάριο σε μόλις 55,2 δισ. ευρώ σήμερα, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη φυγή των Ελλήνων και- κυρίωςτων ξένων επενδυτών από αυτό.

Αναζητείται φρένο στην πτώση, καθώς στην αγορά κανείς δεν εξετάζει πια τα θεμελιώδη μεγέθη και έχει επικρατήσει ο φόβος και το συναίσθημα, έλεγαν χθες χρηματιστηριακοί αναλυτές, που προσπαθούσαν να εκτιμήσουν εάν έχουμε δει τα χειρότερα στο Χ..Α, προσθέτοντας ότι όσο κυκλοφορούν φήμες για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας τόσο περισσότερο χειροτερεύει η ψυχολογία, με αποτέλεσμα να αυτοτροφοδοτείται η πτώση. Αρνητικά επέδρασαν εξάλλου οι πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων στην Ουγγαρία πως η χώρα έχει ελάχιστες πιθανότητες να αποφύγει κρίση αντίστοιχη με την ελληνική.

Πουλάνε οι ξένοι

Η πτώση του Χ.Α. οφείλεται κατά κύριο ρόλο στη φυγή των ξένων επενδυτών από τις ελληνικές μετοχές και ιδιαίτερα τις τράπεζες, όπου είχαν χτίσει τις μεγαλύτερες θέσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικά Χρηματιστήρια, μόνο τον Μάιο οι ξένοι πραγματοποίησαν καθαρές πωλήσεις 320 εκατομμυρίων ευρώ, μειώνοντας τη συμμετοχή τους στη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς σε 49,5%, από 50,4% τον Απρίλιο.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

eortologio www.com2.gr

TRANSLATE MY PAGE

Αναγνώστες

ΤΑ ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ ΣΟΥ ΜΑΤΙΑ