ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

international visitors from 24-5-2010

free counters

Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

ΘΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑΞΗ ΤΑ ΦΩΤΑ

Ηλεκτροσόκ με τις τιμές ΔΕΗ

Νέο χαράτσι στα τιμολόγια της ΔΕΗ στις μικρές καταναλώσεις, έρχονται μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2011 όπως απαιτεί η τρόϊκα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο για τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση, για να πετύχει αύξηση των εσόδων.

Η αύξηση συμπεριλαμβάνεται στα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ένα από τα σημεία κλειδιά, την πραγματοποίηση της οποίας έχει θέσει με επιμονή η τρόϊκα στη δέσμη μέτρων για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.
Η τρόϊκα ζητά την εφαρμογή των μέτρων μέχρι το τέλος Ιουνίου 2011, ωστόσο η υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, έχει δεσμευθεί, ότι θα έχουν ληφθεί στο σύνολό τους μέχρι το τέλος του έτους.

Συγκεκριμένα, ένα από τα μέτρα της δέσμης που αφορά την ενέργεια, αφορά την αναθεώρηση των τιμολογίων ρεύματος ειδικά στις μικρές καταναλώσεις και την κατάργηση των ρυθμίσεων της ΔΕΗ στο κόστος της.. ηλεκτρικής κατανάλωσης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση της τιμής του ρεύματος, μέχρι το τέλος του χρόνου, έτσι ώστε να εναρμονιστεί με την τιμή παραγωγής, καθώς η Ε.Ε.θεωρεί ότι η ελεγχόμενη τιμή που προσφέρει η ΔΕΗ δεν θα καταστήσει ανταγωνιστική την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, μετά την απελευθέρωσή της.

Επίσης, η τρόϊκα ζητά την παροχή δυνατότητας πρόσβασης ιδιωτών στη λιγνιτική παραγωγή, στην οποία θα βασιστεί η αγορά ενέργειας, μετά την απελευθέρωσή της και αναφέρεται στο σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στους ελεγκτές.

Σύμφωνα με το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο έως τον Μάρτιο του 2011 θα πρέπει:
*Να αρχίσει η υλοποίηση του σχεδίου για το άνοιγμα σε τρίτους της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη. Το σχέδιο αυτό θα παρουσιαστεί προς έγκριση στην Τρόικα έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

*Να αρχίσει η διαχείριση των υδάτινων ενεργειακών αποθεμάτων (υδροηλεκτρικοί σταθμοί) από ανεξάρτητο φορέα, ή από τον διαχειριστή του συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ).

*Να αρχίσει η υλοποίηση του μηχανισμού που θα διασφαλίσει ότι τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας αντανακλούν σταδιακά και το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2013, τις τιμές χονδρικής της αγοράς, με εξαίρεση τις πιο ευάλωτες ομάδες καταναλωτών.
Ακόμα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι δραστηριότητες του δικτύου είναι αποδεσμευμένες από δραστηριότητες προσφοράς, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει τα εξής μέτρα:

*Να υιοθετήσει απόφαση για τις λεπτομέρειες της αποδέσμευσης του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς και να υιοθετήσει την απαραίτητη νομοθεσία για να διασφαλίσει την πλήρη αποδέσμευση των χειριστών συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού αλλά και φυσικού αερίου, μέχρι το Μάρτιο του 2012.

*Να διασφαλίσει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου διαχειριστή του συστήματος διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.


Επίσης, θα πρέπει να μεταφέρει στη ΡΑΕ όλες τις ρυθμιστικές εξουσίες που αποδίδονται από την ΕΕ στους ρυθμιστές ενέργειας (αδειοδότηση, πρόσβαση δικτύου, χρεώσεις δικτύου, επίβλεψη αγοράς κα), αλλά και να λάβει μέτρα για να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της ΡΑΕ.

Τέλος σύμφωνα με το Μνημόνιο έως τον Ιούνιο του 2011 η κυβέρνηση θα πρέπει να καταργήσει τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια ρεύματος για όλους τους καταναλωτές.
ΠΗΓΗ.Trelo kouneli

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

eortologio www.com2.gr

TRANSLATE MY PAGE

Αναγνώστες

ΤΑ ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ ΣΟΥ ΜΑΤΙΑ