ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

international visitors from 24-5-2010

free counters

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ.ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Κόλπα με τη διαφθορά

 Χριστίνα Λαμπροπούλου

Ως πολιτική δύναμη που πατάσσει τη διαφθορά στο κράτος και την πολιτική εμφάνισε το ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του προχθές για τα 36α γενέθλια του κόμματος. Ακόμη κι αν πιστεύαμε όσα ισχυρίζεται για τη σημερινή κυβέρνηση, δεν ξεχνάμε τη γνωστή ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου για στέλεχος του Κινήματος: "είπαμε να κάνει στον εαυτό του ένα δωράκι, αλλά όχι και πεντακόσια εκατομμύρια"!
Η διαφθορά με τη σημερινή της μορφή άνθησε επί των ημερών της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Συνδυάστηκε με την τεράστια εξάπλωση του πολιτικού χρήματος, καθώς και με τη γιγάντωση του πελατειακού - κομματικού κράτους. Τώρα που η επίσημη πολιτική κατευθύνεται στον περιορισμό του κράτους, τα φαινόμενα διαφθοράς μεταλλάσσονται. Πιστεύει κανείς ότι πίσω από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, το άνοιγμα της ενέργειας και τη διασπορά του τζόγου με τα φρουτάκια θα κατοικοεδρεύουν φύλακες - άγγελοι του δημοσίου συμφέροντος;


Το κυοφορούμενο εκλογικό νομοσχέδιο συγκεντρώνει στα χέρια του εκάστοτε αρχηγού την εξουσία να ορίζει τους βουλευτές με λίστα και να επιλέγει τον υποψήφιο στη μονοεδρική περιφέρεια, δηλαδή κατ' ουσίαν να τον διορίζει κι αυτόν. Στις μονοεδρικές όπου θα εκλέγονται βουλευτές μειωμένης πολιτικής ισχύος, θα ενισχυθεί η τοπική διαπλοκή.
Τα φαινόμενα διαφθοράς που στήριξαν το .........
χρεωκοπημένο μοντέλο ανάπτυξης σημάδεψαν πρώτα πρώτα τους κύριους παίκτες, τις τράπεζες, που ακόμη και σήμερα, μεσούσης της κρίσης, απολαμβάνουν πακτωλούς κρατικών χρηματοδοτήσεων, χωρίς να τίθεται θέμα ελέγχου για τη διάθεσή τους και τη λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων.


Μήπως και οι πολιτικές που εμπορευματοποιούν την παιδεία και την υγεία δεν συνιστούν αιτίες για τη διαιώνιση σε νέα, "ανώτερη" μορφή φαινομένων διαφθοράς;
Η μάχη κατά της διαφθοράς είναι αναγκαία. Πρέπει όμως να δοθεί με ειλικρίνεια και όχι ψευδεπίγραφα. Σήμερα ανακαλύπτεται ως αντιπερισπασμός στις αντιδράσεις των πολιτών για το Μνημόνιο. Πρόκειται για φθηνό κόλπο! Στην πραγματικότητα, μάλιστα, πρόκειται για ακριβό κόλπο, αφού αφορά δισεκατομμύρια ευρώ, όσα ζημιώνονται οι πολίτες από την πολιτική του Μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

eortologio www.com2.gr

TRANSLATE MY PAGE

Αναγνώστες

ΤΑ ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ ΣΟΥ ΜΑΤΙΑ