ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

international visitors from 24-5-2010

free counters

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Η ΝΕΟ ΓΟΥΔΙ .Η ΚΡΕΜΑΣΜΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.

Του πρότειναν να κόψει το πόδι του..

..ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΠΟΥΤΣΙ!!

Σοκ προκαλεί η απάντηση που έδωσε το ΙΚΑ σε διαβητικό σε αίτημα του για ειδικά θεραπευτικά παπούτσια. Το μεγαλύτερο κοινωνικό και ασφαλιστικό ταμείο της χώρας -ούτε λίγο ούτε πολύ- αρνείται να του τα χορηγήσει γιατί όπως ισχυρίζεται το κόστος είναι μεγαλύτερο από το αναμενόμενο όφελος και προτείνει τον ακρωτηριασμό του ποδιού.

Την απίστευτη αυτή ιστορία φέρνουν στο φως Τα Νέα, δημοσιεύοντας παράλληλα το κείμενο-απάντηση του ΙΚΑ στο αίτημα της Πανελλήνιας...


Ομοσπονδίας Σωματείων - Συλλόγων
Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη «ΠΟΣΣΑΣ ΔΙΑ».

Το ΙΚΑ, λοιπόν, αξιολογεί το όφελος του να κρατήσει το πόδι του ένας διαβητικός συνάνθρωπος μας πολύ λιγότερο από όποιο κόστος των ειδικών παπουτσιών: «η έκτακτη ειδική επιτροπή της διοίκησης, έπειτα από εμπεριστατωμένη έρευνα κατέληξε στο...

συμπέρασμα ότι με τη χρήση των διαβητικών παπουτσιών δεν αποφεύγεται ο ακρωτηριασμός του ποδιού απλά καθυστερεί για ένα δύο χρόνια και το αναμενόμενο όφελος θα είναι μικρότερα από το προβλεπόμενο κόστος. Επομένως το συγκεκριμένο είδος δεν χορηγείται από το ίδρυμα» αναφέρει το υπογεγραμμένο από την προϊστάμενη του τμήματος έγγραφο.

Μάλιστα οι υπεύθυνοι έκαναν υπολογισμούς σύμφωνα με τους οποίους «η προβλεπόμενη ετήσια δαπάνη που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος ανέρχεται ενδεικτικά στο ύψος των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για περίπου 10.000 ασθενείς». Κόστος που αρνείται να αναλάβει, εκτιμώντας πως τα ειδικά παπούτσια δεν έχουν θεραπευτικό αποτέλεσμα ή, τελοσπάντων, δεν αξίζει να δαπανηθούν λεφτά αν υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να χρειαστεί μελλοντικά ο ακρωτηριασμός.

Μιλώντας στην εφημερίδα, η πρόεδρος ς της Ομοσπονδίας κ. Αθανασία Καρούνου, λέει πως η λογιστική νοοτροπία που βασίζεται στο κριτήριο κόστους- αποτελεσματικότητας είναι «επιεικώς απαράδεκτη». Και συνεχίζει: «Επικαλούνται στοιχεία που δεν έχουν επιστημονική βάση. Αντίθετα, το παράδειγμα της Γερμανίας έχει δείξει μείωση των ακρωτηριασμών έως και 85% με την εφαρμογή τριών μέτρων- της ιατρικής διάγνωσης και παρέμβασης, της χορήγησης θεραπευτικών υποδημάτων και κατάλληλης υπόδησης και της εκπαίδευσης του ασθενούς».

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο ακρωτηριάζονται 2.000 – 3.000 διαβητικοί. Ειδικοί τονίζουν ότι ο ακρωτηριασμός θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί σε πολλές περιπτώσεις με τη σωστή ιατρική αντιμετώπιση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παπούτσια δεν είναι απλά μία “ευκολία” μέχρι ο ασθενής να ακρωτηριαστεί, αλλά θεραπευτικό μέσο με το οποίο ο ασθενής θα μπορούσε να γλιτώσει και τον ακρωτηριασμό.

Όπως σημειώνουν γιατροί, ο ακρωτηριασμός στους διαβητικούς έρχεται συνήθως μετά από πληγή που ο οργανισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, που δημιουργείται από απλά τραύματα (π.χ. εκδορές από παπούτσι).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

eortologio www.com2.gr

TRANSLATE MY PAGE

Αναγνώστες

ΤΑ ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ ΣΟΥ ΜΑΤΙΑ